Inrichting · July 28, 2022

Je moestuin plannen

Je eigen groenten kweken is een dankbaar proces. Planning is de sleutel als je de meest productieve en aantrekkelijke moestuin wilt laten groeien. Je wilt er zeker van zijn dat je groenten plant die goed groeien in je tuin en geschikt zijn voor het seizoen. Zoek online naar tuinforums en -groepen bij jou in de buurt. Dit zal je helpen om in contact te komen met andere lokale tuinders die je kunnen helpen erachter te komen wat het beste werkt. Plant wortelgewassen zoals wortelen of aardappelen op minimaal 45 centimeter van elkaar, zodat ze niet met elkaar concurreren om vocht als je grond droog of zanderig is.

Weet waar je moet planten

Mei tot en met juni is de beste tijd om de meeste groenten te planten. Ze zullen in de late zomer of herfst klaar zijn voor de oogst, afhankelijk van hoe lang het duurt voordat ze volwassen zijn nadat ze zijn geplant. De groeiseizoenen verschillen per regio en weersomstandigheden. Neem contact op met je plaatselijke tuinier voordat je iets nieuws in je tuin plant als je vragen hebt. De herfst is een uitstekend seizoen voor beginnende tuiniers, omdat het gemakkelijk is om dingen op gang te brengen en vast te stellen voordat de vorst de grond raakt. Laat de natuur gewoon zijn werk doen terwijl jij geniet van de rest van de herfst. Overweeg om wat sla of kruiden binnen op een tafel of plank in je keuken te kweken als je geen ruimte hebt voor een grote tuin. Dit zijn meestal snelle groeiers die weinig aandacht van je nodig hebben als ze eenmaal goed zijn geplant.

Weet waar je ze gaat planten

Pak je schop en graaf een paar centimeter naar beneden als je eenmaal hebt besloten waar je gaat planten. Misschien wil je wachten op een droge dag als de grond erg nat is. Door compost toe te voegen, wordt de aarde losser en kunnen de wortels makkelijker doorgroeien als de grond te dicht of te zwaar lijkt. Je moet er ook voor zorgen dat er genoeg ruimte tussen de planten is, zodat ze kunnen groeien zonder elkaar te verdringen. Je hebt een goede drainage nodig, zodat er geen water onder de planten komt te staan. Dit zal wortelrot aanmoedigen en kan die zachte stengels doden voordat ze zelfs maar beginnen. Zorg er ten slotte voor dat er geen grote stenen of stokken zijn die zich minstens 15 centimeter onder de grond verbergen.