Onderhoud · March 6, 2023

4 tips voor een onderhoudsvrije tuin

Tuinieren is een goede manier om te genieten van buitenactiviteiten. Het onderhoud is echter een van de meest tijdrovende onderdelen van tuinieren, vooral als je een grote tuin hebt. Als je op zoek bent naar manieren om een mooie tuin aan te leggen zonder er al te veel tijd aan te besteden, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel lees je namelijk vier tips voor een onderhoudsvrije tuin. 

Kies onderhoudsarme planten

De gemakkelijkste manier om je tuin onderhoudsarm te houden is om te beginnen met onderhoudsarme planten. Zoek planten die goed passen in je omgeving. Onderzoek droogtebestendige soorten die niet veel water nodig hebben en niet gevoelig zijn voor plagen of ziekten. Overweeg om vaste planten te planten in plaats van eenjarige, omdat die jaar na jaar minder moeite kosten. 

Kies voor kunstgras 

Een andere manier om je tuin een stuk onderhoudsvrijer te maken, is door kunstgras te kiezen in plaats van echt gras. Echt gras moet je maaien en in de zomer water geven en trimmen als het hard groeit. Tegenwoordig is kwalitatief kunstgras bijna niet van echt gras te onderscheiden. Daarnaast is er ook kunstgras dat goed water doorlaat, waardoor het ook goed is voor het milieu. Je kunt dus kunstgras kopen om je tuin een stuk meer onderhoudsvrij te maken. 

Houd je tuin schoon

Een ding dat het meeste tijd in beslag neemt als het gaat om tuinieren is onkruid wieden. Voordat je zelfs maar begint met planten, zorg ervoor dat je alle rommel uit je tuin hebt verwijderd. Dit omvat onkruid, dode bladeren, stokjes en stenen. Het verwijderen hiervan helpt voorkomen dat ze later weer terug groeien en je tuin overnemen.

Kies voor bestrating 

Vind jij gras niet belangrijk om te hebben in je tuin? Dan is het altijd mogelijk om te kiezen voor bestrating. Hier hoef je namelijk geen onderhoud aan te verrichten, behalve af en toe bladeren wegvegen. Let er echter wel op dat deze optie niet milieubewust is, want regenwater kan niet goed de grond intrekken hierdoor. 

Tuinieren hoeft geen karwei te zijn als je weet hoe je het makkelijk maakt voor jezelf. Met deze tips geniet je van de schoonheid van een tuin zonder al te veel tijd te hoeven besteden aan onderhoudstaken als onkruid wieden en elke dag water geven. Al deze stappen zorgen ervoor dat je maximaal plezier haalt uit je tuin met minimale inspanning, wie wilt dat nou niet?