Inrichting / Onderhoud / Planten / Tips en weetjes · October 27, 2022

Echte planten vs. Kunstplanten

Heb je liever echte planten of kunstplanten in je werkruimte? In deze blog vergelijken we de verschillende voordelen en nadelen van beide. Planten, de levende vorm, zorgt zoals we weten voor een schonere lucht en een betere luchtvochtigheid. Kunstplanten zijn weer goed in het dempen van het geluid. Allebei nuttig in een ruimte met mensen. Beide platen worden vooral veel gebruikt voor een plantenwand binnen.

Een groene wand aan de muur

Een plantenwand wordt ook wel een verticale tuin of een groene wand genoemd. Deze verticale tuin is ontstaan uit een gebrek aan ruimte. Niet iedereen heeft genoeg ruimte om groen te plaatsen, laat staan een enorme tuin te onderhouden. Met verticaal groen konden mensen gemakkelijk kleine potjes met kruiden en plantjes hangend aan een muur verbouwen en verzorgen. Daarom de naam verticale tuin. Inmiddels hoort zo’n groene tuin bij het interieur van bijvoorbeeld kantoren en restaurants. Het zorgt voor de benodigde sfeer en de muren zijn niet meer zo wit. Maar tegenwoordig maken wij niet alleen meer gebruik van echte muurplanten binnen, maar ook van kunstplanten.

Echte planten of Kunstplanten

De levende planten aan de muur zijn in staat om de lucht te zuiveren. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze pure plantjes kalmerend en rustgevend werken. Daardoor is het mogelijk om je beter te concentreren. En dat is wel prettig als je bevindt in een drukke ruimte. Daarentegen hebben planten wel wat onderhoud nodig. Hierbij kun je denken aan het verwijderen van oude planten, het schoonmaken van eventueel uit vallende bladeren en het regelmatig checken van het waterpeil. Dat is dan weer voordeel van een kunstplant. Er is geen onderhoud nodig, behalve het af en toe afstoffen van de planten. Vaak zijn kunstplanten niet meer te onderscheiden van echte planten. Wat maakt dat er misschien onbewust een rust wordt gecreëerd. Kunstplanten zorgen voor een hoge akoestische demping. Wat zeer goed werkt voor hele drukke ruimtes. Een kunstplant biedt vele voordelen ten opzichte van een echte plant. Kunstplanten gaan lang mee en je hebt keuze uit verschillende kleuren. Maar je zult nooit de echte voordelen ervaren als die van een echte plant.