Onderhoud · July 28, 2022

Tips voor het kweken van tomaten

Het kweken van tomaten kan eenvoudig zijn en als je een paar trucjes kent, zorg je ervoor dat je tuin het best mogelijke fruit produceert. De beste manier om succesvol te zijn bij het telen van tomaten, is door het juiste ras te kiezen. Je moet een ras kiezen dat past bij je klimaat, bodemtype en kweekruimte. Je moet ook rekening houden met hoe je je tomaten gaat telen. Je kunt ze in containers of in de grond laten groeien. Overweeg of je de voorkeur geeft aan struiksoorten of tomaten die korter of onbepaald groeien. Kies vroege, middenseizoen en laatrijpe variëteiten, zodat er voldoende tijd is om ze allemaal te laten rijpen voordat het vorstseizoen toeslaat.

Kies een locatie met goede afwatering

De eerste stap bij het telen van tomaten is het kiezen van een zonnige standplaats met een goede afwatering. Tomaten hebben elke dag minimaal 6 uur direct zonlicht nodig. Ze hebben zelfs meer nodig als het warm en droog is. Je moet ze tijdens het groeiseizoen minstens 15 cm water per week geven om ervoor te zorgen dat je tomatenplanten voldoende water krijgen. Tomaten hebben mulch nodig ter bescherming tegen vorst en hittestress. Mulch helpt de wortel temperaturen koel en vochtig te houden. Dit maakt ze minder kwetsbaar voor zowel ziekten als plagen zoals insecten die eraan willen knabbelen.

Houd de grond vochtig maar niet nat

Het is belangrijk om de grond vochtig maar niet nat te houden, omdat te veel water wortelrot kan veroorzaken. De beste manier om te bepalen of je planten water nodig hebben, is door je vinger ongeveer twee centimeter in de grond te steken. Je moet ze wat water geven als het droog aanvoelt. Je moet wachten tot de volgende dag voordat je ze weer water geeft als het nat of sponsachtig aanvoelt. Het aantal keren dat je je tomaten water geeft, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Over het algemeen moet je ze in de zomer als het buiten warm is eens in de 7 dagen water geven. Geef ze twee keer per week water in de koudere maanden tijdens de winter als er niet veel zon is. Tomatenplanten geven de voorkeur aan rijke grond met een goede afwatering, maar zullen goed groeien in arme grond als ze van de lente tot de herfst regelmatig worden geïrrigeerd. Overweeg om voor jezelf een regenton voor buiten te bouwen die regenwater uit de dakgoten rond je huis verzamelt tijdens regenachtige dagen om ze het hele jaar door goed water te geven.