Onderhoud / Tips en weetjes · December 5, 2022

Halfverharding uit de Achterhoek 

Het Achterhoeks Padvast is niet bij iedereen bekend. Maar dat betekent niet dat deze vorm van bestrating weinig wordt gebruikt. Het is namelijk een geliefd stukje bestrating, die we met omarmen vanwege zijn natuurlijke en duurzame eigenschappen. Wandelpaden, fietspaden en parkeerplaatsen worden gelegd met deze bestrating. Maar het wordt ook inmiddels steeds meer gebruikt voor tuinpadden, opritten en terrassen. 

Achterhoeks Padvast 

Wat is dit Achterhoeks verschijnsel nu eigenlijk? Het Achterhoeks Padvast is een halfverharding. Deze vorm van halfverharding bestaat uit ongebonden kwartsietsteenmengsel. De vorm en structuur van deze steentjes zijn compact en blijven door de vorm goed liggen. Een kwartsietsteen is hard en gaat niet zomaar kapot, daarnaast is het slijtvast. Daardoor gaan deze steentjes niet makkelijk kapot en lang mee. Je kunt wel zeggen dat het een erg duurzame manier is van bestrating. Padvast heeft een lichte natuurlijk kleur en is in verschillende kleuren beschikbaar.  

Waar kun je deze padvast vinden? 

Achterhoeks Padvast is, door zijn vele voordelen, overal en op elk terrein toepasbaar. Het wordt voornamelijk veel gebruikt voor fietspaden. Een halfverharding fietspad vind je voornamelijk in gebieden met veel natuur. Je kunt hierbij denken door een landschap, langs een bosrand, maar soms ook in het bos zelf. Dit soort paden hebben een paar eisen. Zo moet het geen belemmering zijn voor de natuur. Het Achterhoeks Padvast is uitermate geschikt hiervoor. Het is namelijk 100% natuurlijk en duurzaam, waardoor er geen vreemde materialen in de natuur komen. Padvast is door zijn slijtvaste eigenschap ideaal voor dit soort locaties, want hierdoor hoeft het pad bijna niet hersteld te worden. Een ander voordeel van de Achterhoeks Padvast als het gaat om fietspaden is dat er geen water blijft liggen op het pad. Het water van een regenbuitje wordt door de grond opgenomen, waardoor niet alleen fietsers kunnen fietsen zonder nat te worden, maar ook de natuur water krijgt. Een Achterhoeks Padvast is als fietspad de ideale combinatie.