Inrichting / Onderhoud / Planten / Tips en weetjes · July 28, 2022

Alles wat je moet weten over kruiden tuinen

Kruiden zijn een geweldige manier om met minimale inspanning nieuwe smaken aan je kookkunsten toe te voegen. Ze zijn ook bijzonder gemakkelijk te kweken en te verzorgen. Dit maakt ze een goede keuze voor beginnende tuiniers. Je kunt buiten een kruidentuin beginnen als je het hele jaar door in een warm klimaat leeft. Je kunt er ook binnen beginnen als je in een gebied woont dat in de winter koud wordt. Probeer je kruiden in containers op de vensterbank of op het terras te bewaren waar ze maximaal zonlicht krijgen.

Kruiden prefereren een goed doorlatende grond

Drainage moet een belangrijke overweging zijn bij het kiezen van een container voor uw kruiden. De meeste kruiden geven de voorkeur aan goed doorlatende grond, zodat hun wortels niet drassig zijn of in stilstaand water staan. Droge wortels zijn meestal minder gestrest en hebben meer kans om te bloeien dan natte wortels. Boor enkele drainagegaten in de bodem van de pot of container met een steenboor. Je kunt ook een hamer en spijker gebruiken om deze gaten te maken. Kruiden hebben minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Sommige kruiden, zoals tijm of rozemarijn, kunnen halfschaduw of een breed scala aan lichtomstandigheden verdragen. Andere kruiden zoals basilicum of peterselie hebben elke dag minstens 6 uur direct zonlicht nodig om te gedijen.

Kruiden kunnen groeien in kunstlicht

Je kunt kruiden binnenshuis kweken onder kunstlicht, maar ze zullen niet zo robuust zijn als planten die buiten bij natuurlijk licht worden gekweekt. Het voordeel van het binnen kweken van kruiden onder kunstlicht is dat je de hoeveelheid licht en warmte die je kruidentuin ontvangt kunt regelen. Dit is belangrijk als je in een regio woont waar de temperatuur vaak fluctueert of extreem is tijdens de wintermaanden. Dit is ook een goede optie als je beperkte buitenruimte hebt. Je kunt dit ook doen als je tijdens koude periodes je oogst niet wilt riskeren door vorstschade. Het nadeel van het binnen kweken van kruiden onder kunstlicht is de kwaliteit van kruiden. Kruiden geoogst uit een binnentuin zullen nooit overeenkomen met die van een tuinperceel dat de hele dag in de volle zon staat.

Scheid kruiden met een sterke smaak van andere groenten

Kruiden zijn fantastische toevoegingen aan elke moestuin. Ze zijn nuttig als smaakmakers en kunnen ook voor medicinale doeleinden worden gebruikt. Ze zijn echter niet altijd de beste keuze als je je eigen voedsel probeert te verbouwen. Kruiden zoals rozemarijn, salie en tijm hebben sterke smaken die andere planten snel kunnen overweldigen als ze te dicht bij elkaar worden geplant. Houd deze sterker gearomatiseerde planten apart, zodat hun smaken de andere planten in je tuin niet aantasten. Je kunt ze in containers planten, zodat je ze het hele jaar door gemakkelijk kunt verplaatsen volgens hun behoeften. Dit maakt het planten van kruiden ook gemakkelijker.