Inrichting · July 28, 2022

De beste planten voor je tuin kiezen

Het kiezen van de juiste planten voor je tuin kan een uitdaging zijn. Je kunt ervoor zorgen dat de planten in je tuin het goed zullen doen met een beetje onderzoek en goed nadenken. Op de juiste plek planten is belangrijk. Sommige planten doen het goed in de volle zon, terwijl andere de voorkeur geven aan gevlekte schaduw of zelfs halfschaduw. Bedenk ook hoeveel water de plant nodig heeft. Sommigen hebben veel water nodig, anderen kunnen rondkomen van minder. Kijk of de plant geschikt is voor het klimaat. Sommige inheemse planten zijn aangepast aan lokale omstandigheden. Ze zullen beter gedijen dan niet-inheemse soorten die in de loop van de tijd niet met hen zijn geëvolueerd.

Planten die gedijen in een container

Kies er een die groot genoeg is om de plant de ruimte te geven om te groeien met minimale verplanten bij het planten in een container. Planten in containers hebben een beperkt wortelstelsel en hebben meer kans om wortelgebonden te worden, wat hun groei kan beperken. Voor de meeste planten wordt een minimale diepte van 30 cm aanbevolen. Sommige hebben een dieper wortelstelsel en zullen 38-46 cm nodig hebben. De grootte van de container moet ook geschikt zijn voor de volwassen grootte en het gewicht van de plant, zodat deze niet omvalt of breekt wanneer deze wordt verplaatst. Kies een pot mix die goed draineert maar vocht vasthoudt, zodat je plant niet te snel drassig of te snel uitdroogt na het water geven. De ideale bodem bevat gelijke delen veenmos en vermiculiet. Deze combinatie zorgt voor een goede afwatering en houdt toch voldoende vocht vast voor een gezonde groei tijdens warme weersomstandigheden.

Kies planten die in jouw regio voorkomen

Inheemse planten hebben minder water, kunstmest, pesticiden en andere hulpbronnen nodig dan niet-inheemse planten. Door inheemse planten in je tuin te planten, kun je geld besparen op die kosten en deze ook duurzamer maken. Deze overwegingen kunnen je helpen de juiste plant op de juiste plaats te krijgen, zodat deze kan gedijen. De beste manier om ervoor te zorgen dat je tuin een succes wordt, is door deze stappen te nemen. Je moet bepalen welke planten goed samenwerken. Controleer de compatibiliteit van je planten met naburige planten. Kies degene die passen bij de zon- en schaduw patronen van je tuin. Door deze stappen te volgen, weet je zeker dat je de plant op de juiste plaats krijgt.